Duurzaamheid

Een optimale balans tussen duurzaamheid en comfort.


In Business Centre Utopia zijn geen concessies gedaan op het gebied van comfort en werkklimaat. Er is een optimale balans tussen duurzaamheid, investering, verbruikskosten en comfort.

Voorafgaand aan de bouw is veel aandacht besteed aan het efficiënt omgaan met energie. Het energieverbruik voor het koelen, verwarmen en ventileren van Utopia is hierdoor verrassend laag. Daarbij wordt een groot deel van de verbruikte energie weer teruggebracht in het proces om zo nog meer rendement te behalen. Ook op het gebied van verlichting wordt gebruik gemaakt van moderne en energiezuinige technologie.

Met gepaste trots durven we te zeggen dat Utopia waarschijnlijk het meest energiezuinige kantoorgebouw van Almelo is.

Er is bewust niet gekozen voor een warmtepomp om in de energiebehoefte te voorzien. Dit in verband met het hoge onderhoud en hoog elektra verbruik, maar volgens het eerste principe van de Trias energetica: Het reduceren van de vraag naar energieVERLICHTING

Momenteel zijn bijna alle kantoren verlicht door hoog frequente TL armaturen (geen schittering en trillingsvrij). In Diverse kantoren zijn nu proefopstellingen geplaatst met speciale LED downlighters. De led-armaturen verbeteren het werkklimaat aanzienlijk door een nog rustiger en warmere uitstraling. Ook oogt het veel professioneler en sfeervoller dan de tl armatuur . Deze hoogwaardige led armaturen worden nog weinig toegepast in Nederland.

Naast de beter lichtkwaliteit verbruiken de armaturen veel minder energie. Het energieverbruik daalt met ongeveer 75% van 85 Wh naar 20 Wh per armatuur. Als alle TL armaturen vervangen zouden worden zou dat een besparing van 16 kW per uur opleveren. Bij 5 werkdagen, 10 branduren per dag een besparing van € 6.500 per jaar (42.250 kWh).

Bovenstaande is reden voor meerdere gebruikers binnen Utopia om ook over te stappen naar LED armaturen.

verlichtingZUINIGE APPARATUUR

De hoogrendement warmte- wisselaars hergebruiken tot 90 % van de aanwezige energie in de ventilatielucht uit het pand om de verse ventilatielucht te verwarmen c.q. te koelen. Dit houd in dat slechts 10 % bij verwarmd of gekoeld moet worden om de ideale temperatuur te bereiken. Tevens is er gekozen voor een laag temperatuurverwarmingssysteem en hoog temperatuurkoelsysteem waardoor het opwekkingsrendementen met traditionele technieken als HR-cv-ketels en toerengeregelde pompen hoog is.

zuinigeapparatuur


VERWARMINGEN

hr-cv_ketels

Utopia wordt verwarmd door slechts twee standaard HR-CV ketels. Dezelfde ketels worden ook gebruikt voor het verwarmen van een woonhuis. Elk kantoor heeft zijn eigen thermostaat, waardoor verwarming/koeling individueel per huurder/kantoor kan worden geregeld . Zelfs bij 30 graden buiten is het bij 21 graden binnen heerlijk vertoeven. Zowel elektraverbruik, als verwarmings- en koelenergie wordt per huurder/kantoor afgerekend.

Nergens zijn radiatoren op de werkplekken aanwezig. Ook wordt de ventilatie- luchthoeveelheid afhankelijk van de bezetting en tijdstip van het pand geregeld. Zo gebruikt de ventilatie bij geringe bezetting slechts 10 % van het energieverbruik vergeleken bij normale bezetting. Op de dubbele beglazing is een speciale coating aangebracht die ervoor zorgt dat de koelvraag gereduceerd wordt. Ook de dakbedekking heeft een zonreflecterende laag. De tochtsluis voorkomt onnodig energieverlies bij in- en uitgaan van het pand.VERBRUIK IN PRAKTIJK

Verwarmen

2008-2009 (volledige bezetting) is 13.500 m3 gas verbruikt om 2.400 m2 te verwarmen. Dit resulteert in een prijs van € 3,10 p/m2, of € 3,70 p/m2 verhuurd oppervlak.

In 2010 was het verbruik ongeveer 10 % hoger i.v.m. de strengere winter.

Koelen

Verbruik 2010; 30.000 kWh a € 0,16 resulteert in € 2,00 p/m2, of € 2,40 p/m2 verhuurt oppervlak.

Het totale verbruik aan koelen en verwarmen zit gemiddeld tussen de € 5,50 en € 7,00 p/m2 per jaar. ( excl. BTW en incl. energiebelastingen/netbeheerder)

Algemeen stroomverbruik

Door experimenteel in diverse kantoren LED verlichting toe te passen is in 2010 8 % minder stroom verbruikt dan in 2009. Zie paragraaf verlichtingBUSINESS CENTRE FASE 2

Bij de voorbereiding voor de bouw van Business Centre fase 2 proberen we de basisbehoefte met puur natuurlijke bronnen te verwarmen en te koelen. Het restant wordt op traditionele wijze ingevuld door gas en elektra (hybride principe). Zo streven we naar een optimale balans tussen energieverbruik, duurzaamheid en kosten.

Dit hightech project gebeurt in samenwerking met de stichting pionier van Universiteit Twente en Hogeschool Twente. Utopia is een van de eersten in Nederland die op deze wijze in haar energiebehoefte zal voorzien.